www.indem.org

id.moldova@gmail.com

(+373) 67161050

DONATORUL PROIECTULUI: UNIUNEA EUROPEANĂ

Uniunea Europeană este formată din 27 de state membre care au decis să combine treptat know-how-ul, resursele și destinele. Împreună, în perioada de extindere de 50 de ani, ele au creat o zonă de stabilitate, democrație și dezvoltare durabilă, păstrând în același timp diversitatea culturală, toleranța și libertatea individuală.

Uniunea Europeană urmărește să împărtășească realizările și valorile sale cu țările și popoarele din afara granițelor sale. Organul executiv al Uniunii Europene este Comisia Europeană.

Comisia Europeană se numără printre instituţiile Uniunii Europene, alături de Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Curtea Europeană de Justiţie şi Curtea Europeană de Audit.

Admiterea României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2007 a constituit cea de-a cincea extensiune a UE, care a fost iniţiată încă din mai 2004. Actualmente Uniunea Europeană este formată din 27 de state membre; având o populaţie de circa 499 milioane şi constituind cea mai mare comunitate comercială din lume.

Sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a fost inaugurat în centrul municipiului Chişinău în octombrie 2005.

Delegaţia are statut de misiune diplomatică şi este reprezentanta oficială a Comisiei Europene în Republica Moldova.

Astfel de Delegaţii ca cea din Republica Moldova există în toată lumea. în total numărul lor este de peste 120.

Mandatul delegaţiei presupune următoarele:

  • Promovarea relaţiilor politice şi economice dintre statele acreditate şi Uniunea Europeană prin menţinerea pe larg a relaţiilor de colaborare cu instituţiile guvernamentale, prin consolidarea prezenţei UE, prin familiarizarea cu instituţiile şi programele sale;
  • Monitorizarea implementării Acordului de Parteneriat şi Cooperare (APC) dintre UE şi Moldova;
  • Familiarizarea publicului cu procesul de dezvoltare a UE, informarea şi susţinerea strategiilor individuale ale UE;

Participarea la implementarea programelor de asistenţă externă ale Uniunii Europene (cele mai de bază fiind TACIS, PSA, IEVP), care se axează pe susţinerea dezvoltării democratice şi a bunei guvernări, acordînd suport pentru realizarea reformei regulatorii şi formarea capacităţii administrative, precum şi întru reducerea sărăciei şi creşterea economică.

DESPRE INSTRUMENTUL EUROPEAN PENTRU PROMOVAREA DEMOCRAȚIEI ȘI DREPTURILOR OMULUI

Inițiativa Europeană pentru Democrație și Drepturile omului a fost înființată la propunerea Parlamentului European din 1994 pentru a sprijini activitățile societății civile în domeniul drepturilor omului și a democrației, precum și eforturile organizațiilor internaționale în acest domeniu. În decembrie 2006, aceasta a fost redenumită ca: Instrumentul European pentru Democrație și Drepturile omului (IEDDO). Instrumentul European pentru Democrație și Drepturile omului este un program al Uniunii Europene, care are drept scop promovarea democrației și a drepturilor omului în întreaga lume prin sprijinirea inițiativelor societății civile. IEDDO este destinat să contribuie la dezvoltarea și consolidarea democrației și a statului de drept, precum și respectarea drepturilor omului în întreaga lume. Programul urmărește sporirea respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, promovarea reformelor democratice în țările terțe prin sprijinirea organizațiilor societății civile. Acest instrument este conceput pentru a ajuta societatea civilă să devină o forță eficientă pentru reforma politică și protecția drepturilor omului. În același timp, acesta completează programele geografice, care se concentrează pe consolidarea instituțiilor statului.

europe
Logo-ID
media-center

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană

Proiectul este implementat de Institutul pentru Democrație în parteneriat cu Institutul Național al Femeii din Moldova „Egalitate” și Centrul Media din Transnistria.

© Institutul pentru Democrație

Acest site a fost elaborat cu asistența Uniunii Europene. Conținutul reprezintă responsabilitatea exclusivă a Institutului pentru Democrație din Moldova, a Institutului Național al Femeii din Moldova „Egalitate” și a Centrului Media din Transnistria. Site-ul nu reflectă opiniile Uniunii Europene.