www.indem.org

id.moldova@gmail.com

(+373) 67161050

TOȚI ÎMPREUNĂ VOM SPUNE "NU" TORTURII ÎN MOLDOVA:
SOCIETATEA CIVILĂ ÎMPOTRIVA TORTURII
TOȚI ÎMPREUNĂ VOM SPUNE "NU" TORTURII ÎN MOLDOVA:
SOCIETATEA CIVILĂ ÎMPOTRIVA TORTURII
Slider

DESPRE PROIECT

Nimeni nu poate fi supus torturii, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante (articolul 5 din Declarația Universală a Drepturilor Omului). Tortura și alte forme de tratamente crude, inumane și degradante sunt inadmisibile. Cu regret, datele oficiale ale Procuraturii Generale a Republicii Moldova estimează că acest fenomen este pe larg răspândit în țara noastră.

Citește mai departe…

CENTRELE DE ASISTENȚĂ

Din aprilie 2018 în Republica Moldova și-au început activitatea trei Centre de asistență juridică, psihologică și reabilitare primară a victimelor torturii (cu sediile în mun. Chișinău, mun. Comrat și mun. Tiraspol).

Citește mai departe…

ORGANIZAȚII IMPLEMENTATOARE

Asociaţia Obștească Institutul pentru Democraţie (coordonator de proiect) este o asociaţie obștească neguvernamentală, apolitică, nonprofit. Institutul este înregistrat oficial la Ministerul Justiției a Republicii Moldova în ianuarie 2007.

Citește mai departe…

PROGRAMUL DE SUBGRANTURI

Institutul pentru Democrație (Comrat) în parteneriat cu Institutul Național al Femeilor din Moldova „Egalitate” și Centrul Media din Transnistria, lansează un concurs de granturi mici.

Citește mai departe…

MEDIA DESPRE PROIECT

Citește mai departe…

DISCURS DE BUN VENIT AL AMBASADORULUI UNIUNII EUROPENE ÎN REPUBLICA MOLDOVA, PETER MICHALKO, LA INSTITUTUL PENTRU DEMOCRAȚIE

image003

La 25 iulie 2018, s-a desfășurat deschiderea oficială a Centrului de asistență juridică, psihologică și de reabilitare a victimelor torturii, creat în cadrul proiectului „Toți împreună vom spune NU torturii în Moldova: Societatea civilă împotriva torturii”, implimentat de Institutul pentru Democrație (Comrat) în parteneriat cu Institutul Național al Femeii din Moldova (Chișinău) și Centrul Media al Transnistriei (Tiraspol) cu sprijinul Uniunii Europene.

Evenimentul a fost unul de rezonanță. Invitatul de onoare la deschiderea centrului a fost ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko.

De asemenea, prezenți la inaugurarea Centrului au fost și Consilierul Politic al Delegației UE în Moldova, Elena-Alina Doroftei, Avocatul Poporului din Republica Moldova, Mihail Cotorobai, primarul Comratului Serghei Anastasov, rectorul Universității de Stat din Comrat și membrul Adunării Populare a Găgăuziei Serghei Zaharia, șeful relațiilor externe ale Găgăuziei Vitali Vlah, șeful direcției sănătate și protecție socială a Găgăuziei Alex Zlatovchen și mulți alți oaspeți.

Participanții au urat centrului succes, notând importanța acestuia pentru Găgăuzia și asigurând sprijinul din partea instituțiilor pe care le reprezintă.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko a subliniat faptul că drepturile omului și democrația sunt valori fundamentale pe care UE le sprijină peste tot în lume, aceste valori stau labaza relațiilor și a Acordului de Asociere dintre RM și UE. Unul dintre angajamentele UE este de a oferi asistență și sprijin pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova. Ambasadorul UE a subliniatt că este foarte bucuros să anunțe lansarea proiectului „Toți împreună vom spune Nu torturii în Moldova: Societatea civilă împotriva torturii “, implementat de Institutul pentru Democrație în parteneriat cu Centrul Media al Transnistriei și Institutul Național al Femeilor din Moldova.

Așa cum a remarcat Peter Michalko, în 2017 a devenit clar că în Republica Moldova există încă fenomenul torturii și a relelor tratamente, reamintind în acest context cazul Andrei Braguța, care, din cauza lacunelor în sistemul de detenție, a decedat în instituția penetenciara. Ambasadorul a indicat că Uniunea Europeană susține reforma poliției în contextul punerii în aplicare a Acordului de asociere și a agendei sale. În cadrul acestui program de sprijin bugetar, toate centrele de arest preventiv vor fi reparate. Cu toate acestea, programul se referă nu numai la renovarea izolatoarelor de poliție, ci și mai multe schimbări în mentalitate și comportament. Delegația UE speră că fenomenul torturii și maltratării celor aflați în custodia poliției va dispărea.

Peter Michalko a mentionat ca demararea acestui proiect reafirmă sprijinul continuu a UE pentru RM, care se va reflecta într-un timp scurt și în alte proiecte dedicate, în special, pentru a consolida comunitățile locale prin asigurarea cooperării strânse între agențiile guvernamentale, societatea civilă și cetățeni. Cetățeanul Republicii Moldova, indiferent de locul în care trăiește – în Chișinău, Comrat sau Tiraspol, trebuie să fie sigur de faptul că el va rămâne în centrul atenției și a sprijinului UE, a asigurat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko.

Acordarea de asistență calificată victimelor torturii este o necesitate urgentă, mai ales că mulți dintre acești oameni nu conștientizează că sunt supuși maltratării, a declarat Mihail Cotorobai, avocatul poporului Republicii Moldova.

Primarul Comratului, Serghei Anastasov, a mulțumit ambasadorului UE, Peter Michalko, pentru ajutorul Uniunii Europene în deschiderea acestui centru și implementarea altor proiecte frumoase, menționând că rezultatul lor este resimțit la Comrat. Primarul a spus că la moment poliția municipală este diferită de poliția care a fost mai devreme.

Serghei Anastasov a reamintit că în primărie există o comisie specială care examinează cazurile de maltratare în familie. Potrivit primarului, nu ar trebui să acceptăm relele tratamente nici în cadrul instituțiilor publice, cum ar fi de exemplu primăria. Primarul a subliniat importanța pedepsirii persoanelor care folosesc tortura în instituțiile de detenție.

Pe final, Serghei Anastasov a menționat faptul că primăria va coopera cu centrul nou deschis și a urat succes în activitate echipei de proiect.

Președintele Institutului pentru Democrație, Andrei Borșevskii, a asigurat că Centrul, creat cu sprijinul UE, va oferi gratuit și, la cererea utilizatorului, asistență juridică anonimă celor care au fost supuși torturii și altor rele tratamente. De asemenea, dacă este necesar, se va acorda asistență psihologică victimelor și rudelor acestora. Ajutorul psihologic va permite victimelor torturii să diminueze efectele negative a traumei, să se reintegreze în societate, familie și în cîmpul muncii.

 

 

 

europe
Logo-ID
media-center

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană

Proiectul este implementat de Institutul pentru Democrație în parteneriat cu Institutul Național al Femeii din Moldova „Egalitate” și Centrul Media din Transnistria.

© Institutul pentru Democrație

Acest site a fost elaborat cu asistența Uniunii Europene. Conținutul reprezintă responsabilitatea exclusivă a Institutului pentru Democrație din Moldova, a Institutului Național al Femeii din Moldova „Egalitate” și a Centrului Media din Transnistria. Site-ul nu reflectă opiniile Uniunii Europene.